Tussenkomst huurwaarborg

Wat is een tussenkomst in de huurwaarborg?

Het is gebruikelijk (maar niet verplicht) dat u, als huurder van een appartement of woning, bij het afsluiten van een huurovereenkomst een som betaalt als waarborg voor de goede uitvoering van zijn verplichtingen tegenover de verhuurder. Een huurwaarborg mag niet meer bedragen dan 2 of 3 maanden huur afhankelijk van de vorm van de huurwaarborg.

Wie komt in aanmerking voor een tussenkomst in de huurwaarborg?

Indien u de huurwaarborg niet zelf kan betalen, dan kan u contact opnemen met het OCMW.

Het OCMW kan na een sociaal onderzoek beslissen om de huurwaarborg ten laste te nemen.

Het OCMW bepaalt welke voorwaarden er aan de specifieke hulp verbonden zijn.

  • de behoeftigheid wordt vastgesteld na sociaal onderzoek
  • huurprijs dient in verhouding te zijn met het inkomen
  • de verleende hulp wordt terugvorderbaar gesteld (het maandelijks terug te betalen bedrag is afhankelijk van de financiële situatie van de aanvrager)

Soorten huurwaarborgen:

  • een geblokkeerde rekening op naam van de huurder bij een financiële instelling . Het bedrag mag maximum twee maanden huur bedragen en de interesten zijn voor de huurder;
  • een bankwaarborg. Hierbij stelt de bank zich garant voor de huurder. In dit geval mag de waarborg maximum drie maanden huur bedragen. De huurder verbindt er zich toe om door maandelijkse stortingen de waarborg op te bouwen in maximum drie jaar;
  • een bankwaarborg ten gevolge van een standaardcontract tussen een OCMW en een financiële instelling. Het OCMW kan beslissen dat de huurwaarborg door de cliënt moet worden terugbetaald in maandelijkse schijven of bij het beëindigen van het contract.

Agenda

Sociale dienst

gasthuisstraat

Sociale dienst Asse
Gasthuisstraat 2 – 1730 Asse
T 02/452 58 00 02/452 44 94
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingsuren Dienst Welzijn

welzijn

Volg ons op Facebook!

Meldingen of klachten?